piątek, 3 lipca 2015

Ciasto drożdżowe z czereśniami

Witajcie:)
Jako że blog miał też zawierać strefę MORE zamieszczę tu wpis dotyczący właśnie mojego dzisiejszego pichcenia:) Polskie owoce dojrzewają w lipcowym słońcu a my myślimy jak by tu je spożytkować. Kompoty, konfitury, dżemy... To na zimę, a na teraz? Dziś postanowiłam przygotować ciasto drożdżowe z pięknymi czereśniami. Muszę się pochwalić że w tym roku są wyjątkowo piękne i dorodne:D Może to górskie powietrze:)?
Przepis wyklikałam w internecie i wydał mi się całkiem dobry.


Składniki:
70 dkg wygrylowanych czereśni
50 dkg mąki pszennej
1  szkl ciepłego mleka
3-4 dkg drożdży
12 dkg cukru
2 jajka
2 żółtka jaja
1 cukier waniliowy
10 dkg roztopionego masła
+ kruszonka do posypania

Wykonanie:
Wydryrowane czereśnie umieścić na sitku żeby odciekł sok. Ciepłe mleko mieszamy z 2 łyżkami mąki,drożdżami i 1 łyżką cukru,dobrze wszystko ze sobą wymieszać żeby nie było grudek.Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 min.do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki,następnie dodajemy wyrośnięte drożdże,sól,cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić nam od ręki.Następnie dodajemy roztopione letnie masło i dobrze zarabiamy wszystko razem.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na około 1-1,5 godz.) Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,posypujemy je czereśniami a następnie kruszonką. Kruszonka: 2 łyżki kasi,1 łyżkę cukru i 2 płaskie łyżki mąki zagnieść ze sobą  do uzyskania efektu tzw.mokrego piasku. Tak przygotowane ciastoodstawić na pół godz.do podrośnięcia a następnie piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 30-35 min.


źródło: http://durszlak.pl/przepis/ciasto-drozdzowe-z-czeresniami--2?c=tag&t=ciasto-z-czeresniami 

Stosowałam się do miar w przepisie ale w niektórych momentach dodałam coś od siebie np:
- Kruszonka aby uzyskać optymalną konsystencję wymagała dodania jeszcze kilku miarek mąki...
- Przed wysypaniem czereśni na ciasto, posypałam je odrobiną bułki tartej.
- Wyłożone owoce na cieście posypałam nieco jeszcze cukrem.

Wrzucam kilka zdjęć z procesu produkcji :)










Zaznaczam że nie jestem żadną mistrzynią- powiedziałam bym raczej że raczej kiepska kucharka ze mnie:) dlatego bardzo chętnie przyjmę jakieś wskazówki kulinarne:)
 A Wy jakie ciasta polecacie letnią porą?:) Jakie wypieki proponujecie?:) Macie jakieś sprawdzone strony z przepisami?:) bardzo chętnie przyjmę też przepisy na pyszności!!:)


Pozdrawiam gorąco!
Natalia

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Podziel się z nami swoim zdaniem na ten temat! :)

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka